Seni lan Budaya

Posted: April 25, 2011 in MaLaNg ^_^

Budaya Jawa Timuran iku radha béda karo Budaya Jawa Tengahan sing akèh diwarnani karo Kraton Surakarta lan Ngayogyakarta Hadiningrat. Apa sing diarani budaya Jawa Timuran iku kasebar mulai pinggir wetan Kali Brantas ing Kertosono, Nganjuk. Yen ing pinggir kulon kali, tansah warna Jawa Tengahan. Saliyane iku, budaya Jawa Timuran diwatesi karo Kali Bengawan Solo ing Babat, Lamongan; Kandangan, Kediri; lan lor Kali Lesti ing Kabupatèn Malang.

Cakupan Budayaning Arèkan iki ya nganthi tlatah Jember sanajan kecampur karo budayaning Medhura. Tlatah budaya Jawa Timuran iki parake ing wilayah Mancanegari lan Sabrang Wetan sing pengaruh Kratonne ora kuwat. Tenger-tenger khasé yaiku :

  1. Egalitèr, yaiku ora pati nganggo unggah-ungguh lan iku biasané pengaruh budaya pesisiran.
  2. Blak-blakan, yèn ngomong ora tèdhèng aling-aling, ora nganggo lambang-lambang sing biasané dianggo wong Jawa Tengahan.
  3. Basa, basa sing dianggo wong Jawa Timuran utawa budaya Arèkan ora mbédakaké antaraning ngoko lan krama, kadhang ngoko lan krama bisa kacampur ing pangucapan.

Seni budayaning Jawa Timuran iku diwiwiti saka budaya para tani, sing asalé ora saka kraton. Keseniané asalé soko rakyat lan dirasakake akrab karo warga. Rupa-rupa seni Jawa Timuran iki yaiku :

[sunting]Panganan lan Plesiran

[sunting]Panganan khas

[sunting]Plesir

[sunting]Mitos lan Legenda

[sunting]Tokoh

Tokoh-tokoh Jawa Wetan iki uga termasuk sing asal kelahiran Jawa Wétan.

[sunting]Bidang politik

[sunting]Bidang budaya

[sunting]Bidang olahraga

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s